Activiteiten

Persoonlijke Despacho ceremonie

Op 24 maart 2019 ben ik naar Baarn geweest voor een Persoonlijke Despacho ceremonie met Doña Marquesa en Don Maximo uit Peru. Een bijzondere en mooie ervaring, wat mij geïnspireerd heeft om deze Persoonlijke Despacho ceremonies ook te gaan doen.

Een Despacho ceremonie is een eeuwenoud gebruik, dat zijn oorsprong vindt in Peru. Bij dit ritueel wordt een Despacho gemaakt, een offer/geschenk dat aangeboden wordt aan Pachamama/Moeder Aarde en het Universum.
Een Despacho is een kleurrijk offer van elementen uit de natuur, zoals wol, rozen, noten, mais, chocolade, snoepfiguurtjes (dieren), kruiden, bloemblaadjes, en andere etenswaren en voorwerpen. Deze ingrediënten staan symbool voor de intentie van de Despacho en worden met aandacht, respect, liefde verzameld en in een ‘mandala’ vorm geplaatst.

Wat houdt dat in, een persoonlijke Despacho ceremonie?
In een persoonlijke Despacho ceremonie worden jouw wensen en intenties in kintu’s geblazen. Een kintu bestaat uit 3 rozen- of laurierbladeren en is gekoppeld aan een thema/intentie. In een persoonlijke Despacho worden 5 kintu’s gedaan met 5 ingeblazen thema’s/intenties.

Ook mag je een klein, persoonlijk symbool aan het Despacho toevoegen, iets dat symbool staat voor jouw intentie, jouw persoonlijke thema voor deze Despacho.
Dit symbool mag zijn een bloem, een veer, een takje, een kaarsje oid., iets van jouw persoonlijks, maar je mag ook iets tekenen, knutselen of je intentie op een stukje papier schrijven. Geef er je eigen invulling aan, het wordt tenslotte jóuw Despacho.

Als de Despacho klaar is ga je met de Despacho ongeveer een kwartier mediteren en ontvang je een bekrachtiging. Daarna wordt de Despacho, met alle ingebrachte wensen en intenties, door een vuurceremonie aan de natuur teruggeven. Hierbij wordt ook een ritueel gedaan om bewust stil te staan bij jouw wensen en intenties en het transformerende te ervaren.
Door een persoonlijke Despacho ceremonie krijgen jouw intenties een verdieping in je eigen hart. Dat maakt deze ceremonie zo bijzonder.

Reis naar je Krachtdier

Door mijn inwijdingen van de Paqo’s uit de Q’ero gemeenschap in Peru en begeleiding van diverse sjamanen, kwam ik aanraking met het sjamanistisch reizen. Ik werd hier zo enthousiast over en geïnspireerd door, dat ik het sjamanistisch reizen ben gaan leren.
Door eerst zelf een reis te ervaren en onder begeleiding het reizen voor mijzelf en een ander te leren, heb ik al mooie ontmoetingen mogen meemaken, vooral de ontmoeting met mijn Krachtdier die mij begeleid bij het reizen.

Wat zijn nu Krachtdieren?
Krachtdieren hebben eigenschappen waar je bepaalde boodschappen in kunt ontdekken, ook kun je er bepaalde krachten aan ontlenen. Krachtdieren kunnen een gids of een helper voor je zijn en je beschermen in de spirituele wereld en in je dromen, maar ze kunnen je ook helpen om je levenslessen te leren.
Je krijgt in je leven met meerdere krachtdieren te maken. Hoewel meestal maar één Krachtdier zich het sterkst in je leven manifesteert (Levensgids), spelen anderen wel degelijk een rol. Je kunt bijvoorbeeld ook een Krachtdier hebben voor één bepaalde dag (Boodschapper), of een krachtdier kan je bijstaan gedurende een moeilijke periode in je leven (Reisgids).

Verder heeft elk dier je iets unieks te bieden. Allereerst ga je een begripvolle relatie met je krachtdieren ontwikkelen, want je kunt er alleen mee communiceren als je hen respectvol behandelt en hun manier van in het leven staan leert begrijpen.
Het ‘Medicijn’ van je krachtdieren gaat pas in je werken wanneer je jouw krachtdieren eert en respecteert. Hoe groter je respect, hoe belangrijker de plaats is die je jouw krachtdier in je leven geeft, en hoe machtiger en effectiever hij wordt.
Door je te verdiepen in je Krachtdieren kun je ontdekken wat voor soort ‘Medicijn’ het dier je te bieden heeft en hoe het je kan helpen in jouw eigen leven. Het is belangrijk om te beseffen dat elk dier als het ware zijn unieke eigenschappen heeft.
Dit gaat op voor alle dieren, dus ook de allerkleinste dieren, zoals bijv een vlo of een vlieg.

Waar kan een krachtdier mee helpen?
Een krachtdier helpt je met jezelf te vinden. Het helpt je inzicht te geven in je eigenschappen, zowel je goede eigenschappen als je schaduwkanten en valkuilen. Het helpt je je intuïtie te volgen. Een krachtdier kan je ook helpen te healen. Onder begeleiding van een ervaren sjamaan kan je in de benedenwereld jouw krachtdier om hulp vragen voor een healing.

Wil je ook weten wat jouw Krachtdier is met welke boodschap?
In afstemming op jou en onder begeleiding van de drum ga ik op reis naar de benedenwereld om een wonderbaarlijke ontmoeting voor jou te stimuleren. Door de drum kom ik in een soort van trance, waardoor de deur naar de benedenwereld wordt geopend. Welk krachtdier zich laat zien hangt dan af van de situatie en eventuele vraag, die we samen van te voren afspreken. Ook is een combinatie mogelijk met een Healing volgens een traditionele geneeswijze uit Peru. Zie hieronder.

Healing volgens een traditionele geneeswijze uit Peru.

De healing is een traditionele Peruaanse behandelmethode van de Q’ero paqo’s uit Peru. De healing bestaat uit 3 delen: een Hoocha-reiniging, een Khuya-healing en de Banden van Bescherming. De Hoocha-reiniging zorgt ervoor dat alle Hoocha (betekent “zware” energie) uit je systeem wordt gehaald. Je energieveld wordt gezuiverd en hersteld, waardoor je je erna weer lichter gaat voelen en je energetisch weer in evenwicht komt. Daarna volgt de Khuya-healing, waarbij gewerkt wordt met de Khuya-stenen op de chakra’s, een diepere healing waardoor blokkades worden gereinigd en de energiestroom van het lichaam herstelt. Na de healing ontvang je de Banden van Bescherming, zodat je beschermd bent voor de Hoocha-energie, waardoor je ook beter bij jezelf en in balans kunt blijven.

Bij de Khuya-healing en de Banden van Bescherming worden dus de Khuya-stenen uit de mesa gebruikt. Mesa betekent medicijnbuidel en is voor de paqo’s (=genezer of priester) een heilig altaar. De Khuya-stenen komen uit Peru en zijn gezegend door paqo Don Alejandro. Ze hebben een bijzondere, heilige kracht met op iedere steen een archetype en zijn verbonden met 7 Apu’s (krachtplaatsen) in de Andes. De drie ringen rond elke uitstulping op de steen vertegenwoordigen de drie werelden van het bestaan: de Boven-, Midden- en Onderwereld.
Samen met bovenstaande tools wordt er gewerkt met de vier Winden, de elementen, de archetypen en belangrijk bij deze healingen de intentie en de adem.
Ik heb de geneeswijze mogen leren van Ñusta Paqo (een vrouwelijke genezer) Doña Marqesa uit Peru.

13de Rite – Rite of the Womb

De 13de Rite – de Rite of the Womb, is een eeuwenoud vrouwenritueel uit de jungle, welke nu doorgegeven wordt over de gehele wereld.
Deze Rite staat los van de andere 9 Rites van de Munay Ki en kan dus geheel los daarvan ontvangen worden. Het wordt de 13de Rite genoemd, omdat het getal 13 verwijst naar de menstruatiecyclus van 13 manen van een vrouw.
Er is nu een lijn van vrouwen, die zichzelf van dit ‘lijden’ hebben bevrijd.
Deze vrouwenlijn helpt ons her-inneren, dat wij het lijden nu kunnen loslaten, dat we in onze kracht gaan staan en ons het volgende herinneren:

De baarmoeder is geen plek om angst en pijn in te bewaren;
De baarmoeder is een plek van creatie en geboorte van leven.’

Het is een initiatie voor vrouwen, maar ook mannen kunnen deze rite ontvangen ter healing van hun vrouwelijke energie en lijn en healing van de baarmoeder van Moeder Aarde.
De Rite of the Womb is een energieoverdracht vanuit de ‘kosmische baarmoeder’. Via de initiator (de Womb-keeper) wordt de energie overgedragen naar de ontvangende vrouw of man. Vanaf het moment dat de energie in de ‘baarmoeder’ is ontvangen, zijn we dus verbonden met de ‘kosmische baarmoeder’.
Deze Rite is zowel een heling als een zegening. Het is een krachtige Rite en brengt in alle zachtheid de ‘moederschoot van creatie’, de baarmoeder/buik, in natuurlijke balans. Hierdoor zal een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde weer volop kunnen stromen.
Wanneer we op deze wijze onze ‘baarmoeder/buik’ helen, helen we ook Moeder Aarde. Het is nu tijd om te transformeren naar Eenheid en heelwording, met elkaar.

De 13de Rite is een prachtig geschenk, dat je aan jezelf kan geven, maar ook aan elkaar, wereldwijd. Mannen en vrouwen kunnen de trauma’s op dit gebied achter zich laten.
Zodra de rite ontvangen is, mag dit geschenk van heling en transformatie gedeeld worden met zoveel mogelijk vrouwen. De rite is er voor alle vrouwen, met of zonder baarmoeder, wel of geen kinderen gebaart, wel of niet meer menstrueren. Ook mannen kunnen de Rite of the Womb ontvangen.

De overdracht van de 13de Rite is onderdeel van een ceremonie.
In jouw eigen cirkel, in jouw persoonlijke ruimte, maak je op een natuurlijke manier contact met datgene wat je wilt loslaten. Nadat er weer creatie-ruimte is ontstaan, maak je contact met datgene wat je wilt creëren/manifesteren. Hierna wordt de Rite overgedragen door de Womb Keeper.
Gedurende de ceremonie werken we met de energie van onze “baarmoeders”, bloemblaadjes, water, stenen, adem en intentie, transformerende element vuur en uiteraard onze harten!

Mee te nemen: een potje met water uit een rivier, beek, vijver, bron uit je buurt; een stok; een steen en een rode of roze roos.

Klik op de link voor meer achtergrondinformatie over de Rite:
Historie Rite van de Baarmoeder
Klik op de link om te zien hoe het ritueel gaat: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=YBgKOzx1ooQ

Nusta Karpay

De Nusta Karpay is een inwijdings- en helingspad van de Q’eros indianen uit de hoge Andes in Peru.
In 2009 is door de Q’ero gemeenschap uit Peru besloten dat de kennis van de Nusta Karpay met ons, de Westerse mens, gedeeld kan worden en door de Q’eros aan ons geschonken. Tot die tijd was de kennis over de Nusta’s geheim en werd alleen binnen de gemeenschap met elkaar gedeeld.

De Nusta’s zijn de godinnen, oorspronkelijke prinsessen uit de Andes. Karpay betekent inwijding.
De Nusta Karpay bestaat uit 7 initiaties en zijn zowel voor mannen als voor vrouwen. De initiaties staan in verbinding met de kleuren van de regenboog, je regenbooglichaam: de zeven chakra’s en de zeven heilige vrouwelijke bergen en meren in Peru. Je beloopt dit regenboogpad naar vrouwelijke heelwording en de balans tussen mannelijk en vrouwelijk.

Voor mannen betekent dit dat zij onder andere (weer) zachter worden van binnen, meer aan- en invoelingsvermogen zullen gaan ontwikkelen. Vrouwen brengt het weer in contact met hun eigen Godinnen-energie en het diepe oorspronkelijke vrouwelijke.
Door de Nusta Karpay kom je, stap voor stap, op natuurlijke wijze en in je eigen ritme in verbinding met Moeder Aarde, met de stenen, planten, dieren en mensen om je heen.

Elke Nusta (vrouwelijke Spirit) heeft haar eigen kwaliteit en inwijding:
– Mama Occllio verbind je met Pachamama (aarden)
– Tunia Mujia ( Mama Serena ) verbind je met het water (gevoel/intuitie)
– Mama Simona verbind je met je origine (voorbij je voorouders en levens)
– Dona Theresa verbind je met de liefde in je hart.
– Maria Sakapana , Spirit van de wind, opent je keel en helpt je jouw waarheid te spreken.
– Huana Huanam Tiklla , verbind je met helder zien, wie jij bent.
– Thomasa Huanam Tiklla helpt je jezelf te bevrijden en verbind je met de spirituele kosmos.

Munay Ki

Munay Ki is quechua, de taal van vele Andesvolkeren, zoals de Q’eros. Het woord Munay betekent Liefde en Wil. In de taal quechua wordt geen onderscheid gemaakt tussen die 2 woorden.’Liefde en Wil’ is één begrip en betekent liefdevol wilskracht of wilskrachtige liefde. De echte kracht van onvoorwaardelijke liefde.
Munay Ki betekent: Ik hou van je vanuit het allerdiepste van mijn hart of Wees degene die je echt bent.

Munay Ki herstelt de verbinding met je innerlijke kracht, je eigen goddelijke natuur, een liefdeskracht voor jezelf en de wereld om je heen. Het laat je in contact komen met heelheid, harmonie, begrip, liefde, vrijheid, inzicht, kracht en transformatie. Het leert veranderingen te laten plaatsvinden via je hart, verbindingen te maken en te delen.
In essentie geven de inwijdingen je de wijsheid en de kracht om je verantwoordelijkheid te accepteren van alle schepping. Jij wordt/bent de schepper van je eigen wereld. Munay Ki brengt je bij je ware bestemming hier op aarde.

Munay Ki bestaat uit 9 Rites (rituelen/inwijdingen of er wordt ook wel gezegd ‘energetische transmissies’). Deze vorm van inwijdingsweg is samengesteld door de Amerikaan Alberto Viloldo i.s.m. een sjamaan uit de Q’ero-gemeenschap in Peru. Het is gebaseerd op de eeuwenoude inwijdingen van de Q’ero. De vorm is aangepast dat het beter past bij de westerse beleving.